Populära sporter i Japan

När man pratar om sporter i Japan, tänker man först och främst på Sumobrottning. Men det finns andra sporter som också är väldigt populära. Här är några av de.

Karate

Karate är en kampsport som kom från Kina genom Ryukyu Kingdom-dagens Okinawa. Inget skydd bärs och konkurrenter kan bara använda sina händer och nävar. Jämfört med andra combative sportar är karate en mer praktisk kampsport. Den officiella webbplatsen för Japan Karatedo Federation har mer information.

Kemari

Kemari är en japansk sport mindre känd utomlands, jämfört med karate eller judo. Ändå var det den mest populära sporten i Heian-perioden (794-1185). Det är en typ av fotboll som spelas med 6 eller 8 personer och en buckskinboll. Spelets regel är att hålla bollen i luften så länge som möjligt utan att använda händerna. Det är inte praktiserat mycket idag, men du kan ibland se spelet spelat i Shinto tempel under ceremonier, med spelare som bär speciella kläder från den tiden.

Kendo

Kendo’s rasande, högljudda sport är kanske Japans äldsta kampsport och blandar makt, skicklighet och tapperhet. Kendo kan beskrivas löst som ”japansk fäktning”, även om ”svärdet” idag tillverkas av fyra väsentliga bambu-lameller, som vanligtvis hålls ihop av läderremmar. Dess ursprung ligger i Kamakura-perioden (1185-1333) med samurajen, som behövde träna sin svärdsskicklighet.

Aikido

Den grundläggande principen för Aikido är att kämpa, men inte med våld. Idrottsförfarandena bildar sig för att perfekta formerna, och är därför inte lika fysiska som Judo eller Karate. Aikido är utmärkt som mental träning eller som tränings sport.

Keirin

Detta är en cykelspårskonkurrens som först började 1948 i Kokura, Kyushu. Keirin har varit en världsmästerskapshändelse sedan 1980. Idag är det en olympisk sport och har varit sedan OS 2000 i Sydney, Australien.

Baseboll

Baseball är som en religion i Japan och fans av respektive tolv lag måste vara några av de mest ivriga supportrarna i världen. I motsats till de relativt avslappnade bollspelen i USA är basebollspel i Japan ett skådespel av sång och dans med varje spelare som serenaderas med sin egen ursprungliga sång och explosioner av fyrverkerier och spektakel.

Gateball

Detta är ett spel som spelas av två lag med fem spelare. Den uppfanns för barn 1947 av Suzuki Kazunobu, som tog idén om krocket och förenklat reglerna. På 1960-talet upplevde gateball en ökad popularitet hos äldre. Eftersom det inte behövs mycket fysisk ansträngning för att spela.

Judo

Av alla Japans kampsporter är Judo kanske den som har spridit sig mest framgångsrikt runt om i världen. Kärnan ligger i hastighet, subtilitet och skicklighet att använda motståndarens storlek och styrka mot sig själva.